1) Quina és la realitat del moment? 4 dades reals, interessants i curioses a tenir en compte o per tenir com a referència.

- Vora el 50% de la població del món viu en ciutats, i la tendència és creixent. Malgrat que les ciutats representen tan sols el 2% de la superfície terrestre, consumeixen el 75% de la demanda energètica mundial i emeten el 80% de les emissions de CO2.

- Els habitatges que s’anomenen passius aprofiten al màxim les possibilitats de l’aïllament, la ventilació i l’orientació. La “casa passiva” (en l’alemany original “Passivhaus”) està prenent forma com a futur estàndard tècnic de construcció a Europa, i en algunes regions d’Alemanya i Àustria ja és obligatori per a l’edificació pública.

- A Catalunya hi ha declarats més d’un milió d’habitatges destinats a segones residències que resten tancades bona part de l’any, malgrat que s’han consumit nombrosos recursos naturals en la seva construcció.

- Al nostre país existeixen moltes organitzacions sense afany de lucre que endeguen iniciatives de custòdia del territori.

2) Què ens agradaria llegir als diaris del 2035? Notícies utòpiques.

  • LA REGIÓ BIO-BIO. PREMI NOBEL DE LA PAU

La regió catalana de Bio-Bio ha estat guardonada per al seu alt grau de sostenibilitat integral i cooperació amb el Tercer Món.
L’any 1990 la regió va apostar per  un desenvolupament sostenible des de l’escola, fent una crida a tots aquells que volguessin tornar a conviure amb l’entorn. La resposta va ser massiva i entre els participants es van trobar tècnics, científics i professionals. Durant els darrers 35 anys van treballar en la seva formació conjugant Internet amb dinamització presencial; integrant el coneixement agroforestal i ramader amb les possibilitats del territori. La regió es va transformar en un laboratori de sostenibilitat. Es va agermanar amb la regió de Burundi per compartir els seus coneixements, i va establir aules virtuals.
Gràcies a aquesta acció, la regió de Burundi va recuperar una agricultura autosuficient, va aturar l’emigració i actualment més del 50% dels seus habitants estan escolaritzats.

 3) Quins reptes volem assolir en els pròxims 2 anys?

a) Tant en l’educació formal com en la no formal, aprofitar les sortides, excursions i estades fora del territori habitual per educar sobre la nova cultura del territori, la gestió i la custòdia.

Comments (3)
b) S’haurien de potenciar i recolzar més els mitjans i les plataformes de comunicació locals de cada territori.
Comments (3)
c) Els professionals de l’educació ambiental haurien de treballar conjuntament amb arquitectes i urbanistes a l’hora de dissenyar un espai de sostenibilitat.
Comments (3)
d) Els processos participatius han de ser metodologies cada cop més utilitzades per a qualsevol modificació del paisatge o del territori cap a un model més sostenible.
Comments (2)
4) Quines accions o pràctiques s’estan portant a terme al territori? Intercanviem experiències
Aporta aquí l'experiència, programa, acció, pràctica que coneguis (fes-ho a l'espai "comentaris")
Comments (3)


General comments
There are no comments.


This forum has been assessed 47 times [Participate] [View the results for this forum]